ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Νικόλας Παλαιολόγος, γεννήθηκε στην Καλαμάτα  το  1984.  Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική, με την εκμάθηση του  μπουζουκιού με δάσκαλο τον Βαγγέλη Κουτσουμπό.

Το 1996 έρχεται σε πρώτη επαφή με τα παραδοσιακά όργανα ως μαθητής στο μουσικό σχολείο Καλαμάτας , από το  οποίο αποφοίτησε. Εκεί ξεκίνησε την εκμάθηση των μουσικών οργάνων ταμπουρά και ούτι με δάσκαλο τον Δημήτρη Πανταζόπουλο. Σύντομα, ανακάλυψε τον τεράστιο πλούτο που κρύβεται στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική , αλλά και στις μουσικές των λαών της Μεσογείου και της Ανατολής.

Το 1998 πραγματοποιεί την πρώτη του συμμετοχή στους Πανελλήνιους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες, διαγωνιζόμενος στον ταμπουρά,  όπου απέσπασε  το 3ο  Πανελλήνιο βραβείο, και συνέχισε να λαμβάνει μέρος , όπου για τα τρία επόμενα έτη 1999-2001 απέσπασε τρεις φορές το 1ο Πανελλήνιο βραβείο με τη συμμετοχή στον ταμπουρά και στο ούτι.

Το  2001  γνωρίζει τον κορυφαίο μουσικό, συνθέτη και δάσκαλο Ross Daly από τον οποίο έλαβε μία σειρά μαθημάτων επάνω στην τεχνική των μουσικών οργάνων ούτι και σάζι, στη θεωρία  του ανατολικού συστήματος  μουσικής και στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού.

Από τότε αρχίζει την ενασχόλησή του και με άλλα έγχορδα όργανα όπως το cümbüs,yayli tanbur, cura saz, αιγυπτιακή rababa, sitar,  λύρα Καππαδοκίας, kabak kemane κ.ά.

Το 2005 παρακολούθησε σεμινάριο δεξιοτεχνίας στο ούτι με καθηγητή τον σολίστα  Yurdal  Tokcan  στο Μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος στην Κρήτη.

Τον Νοέμβριο του 2008 γνώρισε τον κορυφαίο σολίστα στο ούτι Nasheer Shamma ιδρυτή του       “Bait al oud” στο Κάιρο, όπου έπαιξε στον εν λόγω χώρο  παρουσιάζοντας το ηχόχρωμα του ουτιού μέσα από δικές του συνθέσεις.

 Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες, παραστάσεις και φεστιβάλ με διάφορα μουσικά σύνολα σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς της Ελλάδας  (Χρήστο Τσιαμούλη, Σωκράτη Σινόπουλο, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Βαγγέλη Καρίπη, Πέτρο Κούρτη, Κέλυ Θωμά, Χρήστο Μπάρμπα, Κυριάκο Γκουβέντα, Νικόλα Αγγελόπουλο, Σοφία Ευκλείδου, Ταξιάρχη Γεωργούλη κ.α.), καθώς  και με μουσικούς διεθνούς φήμης (Ross Daly, Amin ala-Gabu, Haig Yazdjian, Nasheer Shamma, Abdo Dagher, Efren Lopez, Yshai Afterman, Zohar Fresco κ.α.) Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορες ηχογραφήσεις για cd του μουσικού  σχολείου Καλαμάτας, σε συλλογή με τραγούδια του Γιοβάν Τσαούς, στο cd του Ross Daly ‘THE OTHER SIDE’  κ.α.

Στην Καλαμάτα συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα όπως τους ‘Taksim’ , ‘Beraber’ , Μαντολινάτα της χορωδίας ΟΡΦΕΥΣ , μουσική επένδυση σε αφηγήσεις παραμυθιών με την Κατερίνα Γυφτάκη-Μπέκ και  είναι μέλος του σχήματος ‘Bit gia Bit’ μαζί με τους εξαίρετους συμπολίτες του μουσικούς  Αντώνη Κουφουδάκη , Γιώργο Κλάδη και Μαρία Κρασοπούλου.

Από το 2013 διδάσκει στη σχολή βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και είναι ιδρυτής του μουσικού συνόλου «ΧΟΡΙΑΜΒΟΣ» που υπάγεται σε αυτήν, το οποίο πρόσφατα απέσπασε αργυρό βραβείο στον 1ο διεθνή διαγωνισμό και φεστιβάλ χορωδιών 2015 που διεξήχθη στην Καλαμάτα. Eπίσης έχει διδάξει στο μουσικό σχολείο της Καλαμάτας και σε σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Από φέτος έχει αναλάβει τον τομέα των εγχόρδων του παραρτήματος του ‘Τμήματος Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης του Ωδείου Αθηνών (1871)’ με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Χρήστο Τσιαμούλη, που λειτουργεί στο Ξηροκάμπι Λακωνίας σε συνεργασία με τον Παιδαγωγικό Φιλότεχνο Όμιλο Φάριδος.

Τέλος, συνεχίζει τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά της Δυτικής μουσικής με δάσκαλο τον συνθέτη και διευθυντή του Δημοτικού ωδείου Καλαμάτας Ευστάθιο Γυφτάκη.