ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

XALKH 2014Πριν από μια δεκαετία περίπου άρχισε δειλά δειλά μια συζήτηση στα χωριά μας για τον Πέτρο τον Πελοποννήσιο και την καταγωγή του. Τότε ακούστηκε, ίσως για πρώτη φορά, η άποψη ότι ο μεγάλος αυτός μελωδός καταγόταν από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από τους Γοράνους. Το προηγούμενο καλοκαίρι, στις 29 Ιουνίου 2013, ο Παιδαγωγικός Φιλότεχνος Όμιλος Φάριδος και το Τμήμα Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο του Ξηροκαμπίου μια εκδήλωση προς τιμή του Πέτρου του Πελοποννησίου. Με αφορμή αυτό το γεγονός γεννήθηκε η ιδέα να πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη εκδήλωση στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η εν λόγω σχολή παραμένει κλειστή για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Ελάχιστες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στον χώρο της από τότε που έκλεισε. Τις επαφές με το Πατριαρχείο έκανε το Ωδείο Αθηνών και έπειτα από συνεννοήσεις και με τον Παιδαγωγικό Φιλότεχνο Όμιλο Φάριδος οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της εκδήλωσης.

Την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014 στις 6.00 μ.μ. το Τμήμα Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών (1871) και ο Παιδαγωγικός Φιλότεχνος Όμιλος Φάριδος πραγματοποίησαν μουσικοχορευτική εσπερίδα στον χώρο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης προς τιμήν του πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Η εκδήλωση περιελάμβανε τις εξής τρεις ενότητες: α) Αφιέρωμα στον Πέτρο Πελοποννήσιο (Λακεδαιμόνιο), β) Ρωμιοί συνθέτες της Πόλης και γ) Χοροί και τραγούδια της Κωνσταντινούπολης. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και έκλεισε ο μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ. Τον οικουμενικό πατριάρχη εκπροσώπησε ο αρχιμανδρίτης Στέφανος Νούσης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων. Την εκδήλωση κάλυψαν η ελληνική κρατική τηλεόραση και τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Επίκεντρο της εκδήλωσης υπήρξε το έργο του Πέτρου Πελοποννησίου, ο οποίος, σύμφωνα με νεότερες έρευνες, κατάγεται από τους Γοράνους Λακωνίας.

Η εκδήλωση θεωρήθηκε σημαντικό γεγονός στην Πόλη. Ενώ είχε προγραμματιστεί να γίνει στο προαύλιο της σχολής, πραγματοποιήθηκε τελικά, λόγω βροχής, μέσα στο κτήριο της σχολής. Αρκετοί Ρωμιοί ήρθαν και παρακολούθησαν την εκδήλωση, οι οποίοι συγκινημένοι, με δάκρυα στα μάτια, τραγούδησαν χόρεψαν και χειροκρότησαν τα τραγούδια μας. Αναφορά στην εκδήλωση έκαναν η κωνσταντινοπολίτικη εφημερίδα «Απογευματινή» στο φύλλο της Δευτέρας 9 Ιουνίου   2014 στη σελίδα 3 και ο δικτυακός τόπος «ΦωςΦαναρίου».

Η αποστολή μετέβη στην Πόλη οδικώς. Ξεκίνησε την Πέμπτη 5 Ιουνίου από το Ξηροκάμπι. Διανυκτέρευσε στην Ξάνθη και την Παρασκευή 6 Ιουνίου το πρωί αναχώρησε για την Πόλη. Φτάνοντας στην Πόλη, μετέβη κατ’ ευθείαν με καραβάκι στη Χάλκη για την εκδήλωση. Αργά το βράδυ, μετά το τέλος της εκδήλωσης κατέλυσε στο ξενοδοχείο. Άξιο αναφοράς είναι το αυθόρμητο γλέντι που στήθηκε στο κατάστρωμα του καραβιού κατά την επιστροφή της αποστολής από τη Χάλκη στην Πόλη. Τραγούδι, χορός και το τσίπουρο έρρεε άφθονο. Η «Περδικούλα», το «Να ’χα ’να μήλο να’ριχνα» και άλλα τραγούδια αντηχούσαν στη θάλασσα της Προποντίδας. Το Σάββατο 7

Ιουνίου η αποστολή επισκέφτηκε την Αγια-Σοφιά, την αγορά της Πόλης και το Πατριαρχείο, όπου παρακολούθησε τον εσπερινό και είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πατριάρχη. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 8 Ιουνίου, πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Ύστερα από ταξίδι είκοσι ωρών έφτασε στο Ξηροκάμπι.

 Στην αποστολή συμμετείχαν οι: Ιωάννης Παρηγόρης του Γεωργίου (πρόεδρος του συλλόγου), Δημήτριος Κατσουλάκος του Θεοδώρου (γενικός γραμματέας του συλλόγου), Κωνσταντίνος Κουμουστιώτης του Αντωνίου (ταμίας του συλλόγου), Δημήτριος Χριστοφιλάκος του Παναγιώτου (μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου), Πολυτίμη Σταθάκου του Παναγιώτη, Κωνσταντίνος Ρηγάκος του Αριστοτέλη, Βασιλική Πρόνγκα του Σωτηρίου, Γεώργιος Μούτουλας του Κωνσταντίνου, Κυριάκος Κωτσάκης του Μηνά, Πανωραία Νικολακάκου του Αλεξάνδρου, Αναστασία – Γεωργία Παρηγόρη του Ιωάννη, Πετρούλα Κυριακόγκονατου του Γεωργίου, Ευθυμία Λαμπρινού του Δημητρίου, Μαρία – Άννα Λάτση του Γεωργίου, Κατερίνα Σπανάκου του Νικολάου, Αναστάσιος Σπανάκος του Κωνσταντίνου, Παναγιώτα Αναστασοπούλου του Γεωργίου, Παναγιώτης Χριστοφιλάκος του Δημητρίου, Παναγιώτα Μανιάτη του Δημητρίου, Ιωάννης Χατζηγεωργίου του Χρήστου, Φωτεινή Χαντζάκου του Δημητρίου, Βασιλική Βορβή του Πέτρου, Αικατερίνη Πάτσιου του Εμμανουήλ, Σταύρος Σταρόγιαννης του Δημοσθένους, Λεωνίδας Σταρόγιαννης του Δημοσθένους, Κυριακή Σπανάκου του Αναστασίου, Μαρία Κουμουστιώτη του Κωνσταντίνου, Γεωργία Λαμπροπούλου του Αλεξάνδρου, Κωνσταντίνα – Αντιγόνη Φόρτσα του Κωνσταντίνου, Δήμητρα Σταθάκου του Νικολάου, Δημήτριος Λαμπράκος του Νικολάου, Χρυσούλα Σκαλτσά του Δημητρίου, Νικόλαος Κουμουτσίδης του Στεφάνου, Αναστασία Κουμουτσίδη του Νικολάου, Αναστασία Παινέση του Χαραλάμπους, Σταυρούλα Δρογκάρη του Κωνσταντίνου, Αντωνία Αθανασάκου του Βασιλείου, Γεωργία Γραμματικάκη του Γεωργίου, Παναγιώτης Νεοφώτστος του Χαραλάμπους, Βασίλειος Σκούρος, Δημήτριος Πασσιάς.

Στο χορευτικό συμμετείχαν οι: Βασιλική Βορβή του Πέτρου (καθηγήτρια χορού και υπεύθυνη του χορευτικού), Πολυτίμη Σταθάκου του Παναγιώτη (καθηγήτρια χορού και υπεύθυνος του χορευτικού), Κωνσταντίνος Ρηγάκος του Αριστοτέλη, Βασιλική Πρόγκα του Σωτηρίου, Γεώργιος Μούτουλας του Κωνσταντίνου, Κυριάκος Κωτσάκης του Μηνά, Πανωραία Νικολακάκου του Αλεξάνδρου, Ιωάννης Παρηγόρης του Γεωργίου, Αναστασία – Γεωργία Παρηγόρη του Ιωάννη, Ευθυμία Λαμπρινού του Δημητρίου, Μαρία – Άννα Λάτση του Γεωργίου, Κατερίνα Σπανάκου του Νικολάου, Παναγιώτα Αναστασοπούλου του Γεωργίου, Δημήτριος Χριστοφιλάκος του Παναγιώτη, Παναγιώτης Χριστοφιλάκος του Δημητρίου, Παναγιώτα Μανιάτη του Δημητρίου, Ιωάννης Χατζηγεωργίου του Χρήστου, Φωτεινή Χαντζάκου του Δημητρίου, Κυριακή Σπανάκου του Αναστασίου, Κωνσταντίνος Κουμουστιώτης του Αντωνίου, Γεωργία Λαμπροπούλου του Αλεξάνδρου, Κωνσταντίνα – Αντιγόνη Φόρτσα του Κωνσταντίνου, Δημήτριος Λαμπράκος του Νικολάου, Αναστασία Κουμουτσίδη του Νικολάου, Αναστασία Παινέση του Χαραλάμπους, Αντωνία Αθανασάκου του Βασιλείου, Γεωργία Γραμματικάκη του Γεωργίου.

Στη χορωδία συμμετείχαν οι: Αικατερίνη Πάτσιου του Εμμανουήλ (καθηγήτρια μουσικής και διευθύντρια της χορωδίας) Μαρία – Άννα Λάτση του Γεωργίου, Ιωάννης Παρηγόρης του Γεωργίου, Παναγιώτα Αναστασοπούλου του Γεωργίου, Ιωάννης Χατζηγεωργίου του Χρήστου, Φωτεινή Χαντζάκου του Δημητρίου, Βασιλική Βορβή του Πέτρου, Σταύρος Σταρόγιαννης του Δημοσθένους, Λεωνίδας Σταρόγιαννης του Δημοσθένους, Κωνσταντίνος Κουμουστιώτης του Αντωνίου.

Οδηγοί της αποστολής ήταν οι Βασίλειος Σκούρος και Δημήτριος Πασσιάς.

Ηχολήπτης της εκδήλωσης ήταν ο Μιχαήλ Αλεξάκης του Ιωάννη.

Ταυτόχρονα με την δική μας αποστολή ξεκίνησε η μαθητική ορχήστρα και η χορωδία του Τμήματος Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών (1871) με ένα λεωφορείο από την Αθήνα και έφτασε στην Πόλη ξημερώματα της Παρασκευής 6 Ιουνίου 2014. Το απόγευμα της Παρασκευής με το καραβάκι πέρασε στη Χάλκη και έφθασε στην Θεολογική Σχολή για την εκδήλωση. Υπεύθυνος της αποστολής ήταν ο έφορος του τμήματος Χρίστος Τσιαμούλης. Διευθυντής ορχήστρας ο Ανδρέας Τσεκούρας, η Κατερίνα Παπαδοπούλου στο τραγούδι και τη διεύθυνση της χορωδίας.

Σολίστ ήταν οι: Χρίστος Τσιαμούλης ούτι, Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι, Στρατής Ψαραδέλλης λύρα πολίτικη, Μανώλης Μπουνταλάκης λύρα πολύχορδη, Ματούλα Φιοράτου μαντολίνο, Στέλιος Κατσιάνης λαούτο, Μανούσσος Κλαπάκης κρουστά.

Στην ορχήστρα συμμετείχαν οι: Νίκος Μήλας βιολί, Βαγγέλης Γγοττέας βιολί, Δέσποινα Συρίγου βιολί, Κώστας Κοκκαλιάρης βιολί, Ειρήνη Αργυροπούλου κανονάκι, Αθηνά Κουκή κανονάκι, Ειρήνη Στυλιανάκη κανονάκι, Νικόλας Καρανικόλας κανονάκι, Κωνσταντίνος Αρνής νέι, Κορίνα Γαβαλά σάζι, Χρήστος Αγγελόπουλος λαούτο πολίτικο, Ισίδωρος Πάτερος, ούτι, Κωνσταντία Δούκα ούτι, Δήμος Μαρινίδης ούτι, Κωστής Οικονόμου ούτι, Παναγιώτης Μπούρας ούτι, Ειρήνη Ζούτσιου ούτι, Αλέξανδρος Καμπουράκης ακορντεόν, Νίκος Κυριαζής μαντολίνο, Ιωάννης Βαρβαρίγος λαούτο, Χαράλαμπος Παντελής λαούτο, Αναστασία Σιέχου κόντρα μπάσο, Παναγιώτης Γρηγοριάδης κρουστά, Λάζαρος Σαββίδης κρουστά.

Στη χορωδία συμμετείχαν οι: Ανδρέας Βάσιλας, Αδαμαντία Βλάμη, Δέσποινα Γερμόλα, Λαμπρινή Θεολόγου, Στέλλα Κελλάρη, Ανδριάννα Κουτσουράκη, Καλλιόπη Κυριακοπούλου, Αλέξανδρος Μποτονάκης, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος, Ισίδωρος Πάτερος, Μαρία Σπερδούλη, Τρύφων Τσάτσαρος.

apogevmatini polis

bbblbbbr