8o Μουσικό Χοροστασιό «Πέτρος ο Πελοποννήσιος»

8ο Μουσικό     Χοροστασιό  «Πέτρος ο Πελοποννήσιος»

Ιωάννης Γ. Παρηγόρης

  Το Μουσικό Χοροστασιό είναι μια μεγάλη παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση που διοργανώνει ο Παιδαγωγικός Φιλότεχνος Όμιλος Φάριδος και από φέτος απέκτησε διεθνή απήχηση και συμμετοχή. Άρχισε να πραγματοποιείται από το  2012 και είχε αρχικά την μορφή θεματολογικών χορευτικών παραστάσεων με την συμμετοχή της χορωδίας και του χορευτικού του συλλόγου και τη συνεργασία του τμήματος ελληνικής παραδοσιακής μουσικής του Ωδείου Αθηνών. Από το 2015 παίρνει την μορφή των εργαστηρίων ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και χορού. Την επιμέλεια έχει ο Χρίστος Τσιαμούλης και διδάσκονται παραδοσιακά όργανα, τραγούδι και χορός. Επίσης,  μελετάται και διδάσκεται το έργο του Πέτρου Πελοποννησίου, στον οποίον είναι αφιερωμένο.

  Έτσι και φέτος για 5η συνεχή χρονιά έγινε στο Ξηροκάμπι από τις 26 Ιουνίου 2019 μέχρι την 01 Ιουλίου 2019, το 8ο Μουσικό Χοροστασιό «Πέτρος ο Πελοποννήσιος». Ιδιαίτεροι καθηγητές και δάσκαλοι μουσικής και χορού, δίδαξαν στους μαθητές τους παραδοσιακά όργανα, τραγούδι και χορό. Η θεματολογία φέτος ήταν η μουσική και οι χοροί του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Συμμετείχαν μαθητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από την Αθήνα, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη, την Ικαρία, την Σύρο, την Τρίπολη, την Καλαμάτα και τη Σπάρτη. Φέτος για πρώτη φορά συμμετείχαν δύο ξένοι μαθητές (μια Ινδή και ένα Γάλλος) που παρακολούθησαν το εργαστήριο του παραδοσιακού τραγουδιού. Ιδιαίτερη και φέτος η συμμετοχή του πειραματικού μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Παλλήνης με αρκετούς μαθητές με τους καθηγητές τους. Επίσης συμμετείχαν και μαθητές από τα μουσικά σχολεία Ιλίου, Καλαμάτας και Σπάρτης.

Τα εργαστήρια άρχισαν στις 26 Ιουνίου ημέρα Πέμπτη, με τον Παναγιώτη Λάλεζα που δίδαξε για ένα διήμερο το τραγούδι του Μοριά. Την Παρασκευή 28 Ιουνίου αφήχθη ο κύριος όγκος των συμμετεχόντων. Τα μαθήματα άρχισαν την ίδια μέρα το απόγευμα, μετά τον  αγιασμό, στις  αίθουσες του Γυμνασίου, στο πνευματικό κέντρο της Αγίας Τριάδος και στο Κοινοτικό.  Το Σάββατο 29 Ιουνίου το απόγευμα, έγινε συνδιδασκαλία όλων των τμημάτων (ορχήστρα οργάνων, τραγούδι, χορός) στο προαύλιο του Γυμνασίου Ξηροκαμπίου.

 Την Κυριακή 30 Ιουνίου, καθηγητές και μαθητές των εργαστηρίων επάνδρωσαν το ψαλτήρι της Αγίας Τριάδος και έψαλαν την Κυριακάτικη λειτουργία.

Μετά όλοι κατευθύνθηκαν στην Κουμουστά και όσοι ήθελαν περπάτησαν τα μονοπάτια του Ταϋγέτου γύρω από τη Κουμουστά  και έκαναν μπάνιο στη λούμπα του Τσιτσί. Στη πλατεία της Κουμουστάς ήταν έτοιμη γίδα βραστή και αρκετά σουβλάκια. Όλοι είχαν τα όργανα μαζί τους, οπότε το γλέντι δεν άργησε να στηθεί γύρω από τον Πλάτανο.

Την Δευτέρα 01 Ιουλίου το  απόγευμα όσοι επιθυμούσαμε πήγαμε στη μονή της Γόλας. Αφού μας ξενάγησε ο δόκιμος μοναχός της Μονής, ψάλαμε ύμνους στο ψαλτήρι της εκκλησίας με καταληκτικό τη Υπερμάχω Στρατηγώ. Όλοι  ρίγησαν από συγκίνηση.

Μια μικρή πεζοπορία στο μονοπάτι που βγάζει στη Κουμουστά έκλεισε την απογευματινή βόλτα.

Τα εργαστήρια τελειώνουν και  σιγά σιγά όλοι ετοιμάζονται και φεύγουν για τις πατρίδες τους. Συναισθήματα χαράς και αγάπης για όσα ζήσαμε όλοι μαζί αυτές τις ημέρες.

Το χωριό μας έζησε και φέτος τη χαρά της φιλοξενίας της παράδοσης και του πολιτισμού. Κάθε βράδυ στη πλατεία στο Ξηροκάμπι τα παιδιά έβγαζαν τα όργανα τους και έπαιζαν.

Ο χορός στηνόταν στον δρόμο με απλότητα και ομορφιά. Ένα  σκηνικό ομορφιάς και χαράς.

Η συμπεριφορά των Ξηροκαμπιτών ήταν ευγενική και φιλόξενη. Πολλοί εθελοντές με προθυμία βοήθησαν και όλοι με το γέλιο στο στόμα και πάντα με τη καλή κουβέντα τιμήσαμε τους σπουδαίους επισκέπτες μας. Το Ξηροκάμπι αρχίζει να παίρνει τη θέση του στα μουσικά χωριά της Ελλάδας και του εξωτερικού.  Και του χρόνου

Επιμέλεια εργαστηρίων: Χρίστος Τσιαμούλης

Χρίστος Τσιαμούλης: θεωρία τροπικού συστήματος

(ήχος – μακάμ) – ορχήστρα

Κατερίνα Παπαδοπούλου: τραγούδι

Παναγιώτης Λάλαιζας: Μοραΐτικο τραγούδι

Στέλιος Κατσιάνης: ταμπουράς – λαούτο

Χάρης Λαμπράκης: νέι

Χρίστος Τσιαμούλης, Νικόλας Παλαιολόγος: ούτι

Γιώργος Κλάδης: κρουστά

Κώστας Γεωργούλης: βιολί

Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι

Μαρία Θεοφανίδου: πολίτικο λαούτο (λάφτα)

Ανδρέας Νιάρχος: φλογέρα

Μιχάλης Βουβέλης: χοροί  Βορειοανατολικού Αιγαίου

Δείτε εδώ την σελίδα ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΟ «ΠΕΤΡΟΣ Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ» στο Facebook